Ben je van plan om een huis te gaan kopen? Voor het kopen van een woning ben je verplicht om een notaris in te schakelen. Het maakt hierbij geen verschil of je nieuwbouw koopt of een bestaande woning. Een notaris is namelijk de enige persoon die ervoor bevoegd is om een notariële akte op te stellen. Hierbij gaat het om de hypotheekakte en de eigendomsakte. Voor het opstellen van deze notariële akte worden kosten gerekend door de notaris. Dit zijn de notariskosten waarmee je te maken krijgt tijdens het kopen van een nieuwe woning. Hieronder lees je meer informatie over de notariskosten.

Het vinden van een notaris

De kosten voor een notaris kunnen sterk verschillen. De kosten voor een notaris zijn namelijk niet vastgelegd. Daarom is het altijd verstandig om bij verschillende notarissen een offerte op te vragen. Vraag daarbij een gespecificeerde offerte aan, zodat je precies weet wat je wel of niet krijgt voor de kosten die de notaris rekent. Het kan zijn dat je hypotheekadviseur nog tips heeft om een geschikte notaris te vinden. Het is ook mogelijk om bij de notaris nog over andere zaken te onderhandelen die je nodig kunt hebben. Misschien hebben jullie nog een samenlevingscontract nodig of andere zaken? Ook zaken voor je testament worden geregeld bij de notaris. Door te overleggen om al deze zaken tegelijkertijd te regelen kan dit een hoop kosten besparen. Voor de notaris is het namelijk ook gunstig indien jullie meer zaken bij hem of haar regelen.

Hoewel de kosten van verschillende notarissen kunnen verschillen kun je er over het algemeen vanuit gaan dat de kosten rond de 1.000,- euro liggen bij een woning van 250.000,- euro. Voor het maken van de leveringsakte wordt vaak 500,- euro gerekend door de notaris en voor het maken van de hypotheekakte wordt nog eens 500,- euro voor gerekend. De kosten van een notaris zijn fiscaal aftrekbaar indien ze zijn gemaakt voor een lening voor de aankoop, het onderhoud aan een woning of een verbouwing.

De kosten kunnen echter ook nog veel hoger uitvallen. Zo kunnen er ook nog gemeentelijke lasten bovenop komen of kosten voor de hypotheekadviseur en de aankoopmakelaar.

Wanneer je een woning vrij op naam koopt dan hoef je geen extra kosten te betalen voor het overdragen van de woning. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Wel blijf je de kosten voor de hypotheekakte nog steeds betalen bij de notaris.