Ben je op zoek naar een nieuwe woning en wil je daar graag wat hulp bij gebruiken? Dan is het mogelijk om een aankoopmakelaar in te schakelen. Echter is het niet verplicht om bij de aankoop van een woning een aankoopmakelaar in te schakelen. Het inschakelen van een makelaar brengt namelijk kosten met zich mee en indien dat niet nodig is dan hoeft dat natuurlijk niet. Hieronder vertellen we meer informatie over de kosten die het inschakelen van een aankoopmakelaar met zich meebrengt en we geven enkele voor- en nadelen die je helpen om een beslissing te maken.

Kosten aankoopmakelaar

Schakel je een makelaar in? Dan rekent de makelaar kosten voor zijn werkzaamheden. De kosten van een makelaar wordt de courtage genoemd. De courtage is de verdienste van een makelaar bij de aan- of verkoop van een woning en deze wordt pas uitgekeerd nadat er een deal is gesloten. Bij het aankopen van een woning is het gebruikelijk dat de courtage van de makelaar rond de 1 tot 2 procent ligt. Over deze courtage dient ook nog BTW te worden betaald. Ook moet er op extra kosten worden gelet, zoals advertentiekosten en mogelijke andere kosten.

In veel gevallen is het mogelijk om met de makelaar in onderhandeling te gaan en een vaste prijs af te spreken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je slechts van een deel van zijn of haar diensten gebruik wilt maken. Het is belangrijk om vooraf alles duidelijk zwart op wit vast te leggen, zodat hier in de toekomst geen problemen over zullen ontstaan.

De voor- en nadelen van het inhuren van een aankoopmakelaar

Ben je er nog niet zeker van of je een aankoopmakelaar wilt inschakelen? Dan hebben we hieronder de volgende voor- en nadelen voor je. Allereerst de voordelen:

  • Een makelaar kent veel huizen in zijn regio. Hij kan daarom precies kijken naar jouw behoeften en heeft op deze manier snel een woning gevonden die goed aansluit bij jouw behoeften. Zo is de makelaar ook beter in staat om de waarde van een bepaalde woning te beoordelen en de omgeving waar de woning te vinden is.
  • Een makelaar kan mee tijdens het bezichtigen van de woning. Over het algemeen is een makelaar beter in staat om kritische vragen te stellen aan de verkoper of aan de verkoopmakelaar.
  • Tijdens het kopen van de woning is de makelaar goed in staat om te onderhandelen over de prijs. Verder kan de makelaar de koopacte controleren of indien deze er nog niet is de koopacte opmaken.
  • In veel gevallen is de makelaar ook beter in staat om tijdens het bezichtigen mankementen op te sporen en andere problemen te herkennen waar je zelf in veel gevallen niet aan denkt.

Echter zitten er ook een aantal nadelen aan het inschakelen van een makelaar. Zo kan het zijn dat je het liefst de touwtjes zelf in handen hebt en alles zelf regelt. Door het zelf te regelen kun je direct contact hebben met de verkopende partij en hoeft de makelaar dus niet het contact te onderhouden. Verder kun je zelf zoeken naar de woningen en huizen verzamelen die jou aanspreken. Tot slot kan het een hoop kosten besparen indien je alles zelfstandig goed regelt.