Veel dingen die zich in het huis of appartement bevinden hebben een hoge waarde. Maar wat als je spullen beschadigd of gestolen worden? In dergelijke gevallen betaalt de inboedelverzekering. Het beschermt je inventaris tegen materiële schade en de daaruit voortvloeiende kosten. Ten minste de financiële schade zal worden vergoed. Ons artikel informeert je in detail over deze verzekering.

Waarom is een inboedelverzekering verstandig?

Een inbreker krijgt toegang tot je huis en steelt waardevolle elektronische voorwerpen zoals een flatscreen-tv, hifi-systeem en laptop. Terwijl hij in het appartement is, vernietigt hij opzettelijk ook meubels en ander meubilair. De schade is duizenden euro’s. Als je niet verzekerd bent, wordt deze schade niet vergoed en voor je eigen rekening. In dergelijke situaties wordt een inboedelverzekering afgesloten. In tegenstelling tot een pure diefstalverzekering dekt deze echter niet alleen de schade veroorzaakt door de diefstal zelf, maar ook de schade veroorzaakt door vandalisme.

Wat is verzekerd?

De verzekering is een eigendomsverzekering. Het omvat het merendeel van de voorwerpen die zich in het appartement of huis bevinden en omvat een verscheidenheid aan oorzaken van schade. De inboedel is in de regel verzekerd tegen de vervangings- of vervangingswaarde.

Wat wordt gedekt door de verzekering?

De verzekering omvat alle inboedel. Dat omvat: 

 • Meubilair, zoals meubels, tapijten, gordijnen.
 • Keukengerei zoals wasmachine, serviesgoed, bestek.
 • Verbruiksartikelen, zoals voedsel, verwarmingsbrandstoffen.
 • Andere objecten, zoals sportuitrusting, autoaccessoires, kleine dieren (bijv. honden, katten, vogels).

Andere items die gedekt worden door een dergelijke verzekering:

 • Keuken en kasten: Als het een standaard keukenblok of kast is, dan behoren deze tot de inboedel. Ingerichte keukens en inbouwkasten zijn niet inbegrepen in de inboedel, maar in het gebouw (zijn verzekerd via de bouwverzekering). Speciaal geval huurder: Als de huurder zelf een op maat gemaakte keuken voor het appartement maakt, dan is dit zijn eigendom en behoort dit tot de inboedel.
 • Werkvoorwerpen die voor professionele doeleinden worden gebruikt, tenzij ze uitsluitend voor professionele doeleinden worden gebruikt of als handelswaar worden verkocht.
 • Objecten van andere personen, tenzij er sprake is van onderverhuur.
 • Waardepapieren: zoals sieraden, waardepapieren, waardepapieren, kunstvoorwerpen, antiek en contant geld – tot een bepaalde vergoedingslimiet.

Wat zijn de oorzaken van de schade voor de inboedelverzekering?

Er kunnen vele oorzaken zijn van schade aan het huis, appartement en meubilair. Sommigen veroorzaken beheersbare schade aan eigendommen, anderen kunnen het hele bestaan in gevaar brengen. Een verzekering biedt je bescherming tegen de gevaren van brand, kraanwater, storm, hagel, inbraak, diefstal en vandalisme. De inboedel verzekering is een gekoppelde verzekering, wat betekent dat je zich niet afzonderlijk tegen deze risico’s kunt verzekeren.

 • Brand: Verzekering tegen brand, bliksem en explosie. Daarnaast verzekeren veel aanbieders ook de crash van raketten, hun onderdelen of lading.
 • Leidingwater: Schade aan voorwerpen van je huisraad veroorzaakt door water afkomstig van waterleidingen of verwarmingssystemen. Schade die wordt veroorzaakt door weersomstandigheden die verband houden met terugstuwing is echter niet verzekerd.
 • Storm en hagel: De inboedelverzekering dekt schade die direct door de storm (minstens windkracht  8) en indirect door storm of hagel wordt veroorzaakt. Omdat de objecten zich in je huis moeten bevinden om verzekerd te zijn, speelt indirecte stormschade een grotere rol. Voorbeeld van een geval van schade: De storm duwt in een raam waardoor regen het appartement binnendringt en waterschade aan het meubilair veroorzaakt.

Bron: https://www.diks.nl/