Heb je zelf veel verstand van hypotheken en heb jij je financiële situatie goed voor elkaar? Dan is het mogelijk om helemaal zelfstandig je hypotheek af te sluiten. Dit betekent dat jij je eigen hypotheek regelt zonder dat je daarbij gebruik maakt van de informatie van een hypotheekadviseur. In een dergelijk geval wordt er gesproken van een execution only hypotheek. ‘Execution only’ betekent namelijk ook ‘alleen afsluiten’. Overigens kan het wel zo zijn dat je in een eerder stadium al wel gebruik hebt gemaakt van het advies van een hypotheekadviseur. Het grootste voordeel van een execution only hypotheek is dat je direct bespaart op de advieskosten van de adviseur. Dit levert al snel een besparing op van minimaal € 1.000,-. Hieronder lees je meer informatie over een execution only hypotheek.

Wanneer is de execution only hypotheek interessant?

Het grootste voordeel van een execution only hypotheek is dat je er direct kosten mee bespaart voor de hypotheekadviseur. Echter mag dit niet de enige reden zijn, want bij een verkeerde keuze kan het uiteindelijk nog veel meer geld kosten. Hieronder hebben we een klein overzicht met punten die belangrijk zijn wanneer je voor deze hypotheekvorm kiest.

  • Het is belangrijk dat je bekend bent met financiële termen en er anders toe bereid bent om er goed in te verdiepen.
  • Vind je het leuk om zelfstandig je eigen zaken te regelen en ben je bereid om meerdere avonden achter de computer te zitten om de zaken te regelen?
  • Indien je voor het eerst een huis koopt en hier een annuïteitenhypotheek voor nodig is.
  • Wanneer je overgaat op een andere woning met een aflossingsvrije, lineaire of annuïteitenhypotheek.

Daarnaast is het voor iedereen die zijn hypotheek zelf wilt regelen verplicht om de kennis- en ervaringstoets af te leggen. Deze toets wordt opgelegd door de toezichthouder AFM. Deze toets kan van de tussenpersoon, aanbieder of van de AFM zijn. Wanneer je deze toets niet haalt dan kan het zijn dat de tussenpersoon of de bank alsnog vraagt om gebruik te maken van een hypotheekadviseur voor het afsluiten van de hypotheek. De toets dient namelijk te laten zien dat je zelf voldoende verstand van zaken hebt.

Wanneer je zelfstandig op zoek gaat naar een hypotheek die het beste bij jouw behoeften aansluit kun je online gebruik maken van een hypotheekvergelijker zoals HiepHypotheek. Zo vind je snel de meest gunstige geldverstrekker. Heb je er een gevonden? Dan kun je op zoek naar een bemiddelaar die de execution only aanbiedt. Onderschat echter niet de vele regels die er bij een hypotheek komen kijken. Hieronder nog enkele situaties waarin er alsnog wordt aangeraden om gebruik te maken van een hypotheekadviseur.

Toch gebruik maken van een adviseur

Ondanks dat het interessant in de oren kan klikken om snel minimaal 1.000,- euro te besparen op de hypotheek wordt het lang niet altijd aangeraden. Bij de onderstaande situaties wordt er aangeraden om alsnog gebruik te maken van een adviseur.

  • Bij mensen ouder dan 55 jaar. Bij mensen ouder dan 55 jaar gelden er namelijk veel ingewikkelde rekenregels.
  • Ondernemers nemen graag de touwtjes zelf in handen. Toch wordt het vaak voor ondernemers aangeraden om er hypotheekadvies bij te nemen.
  • Is er sprake van het oversluiten van een spaarhypotheek, een beleggingshypotheek of een levenhypotheek? Ook dan wordt er aangeraden om er hulp bij te nemen.
  • Voor mensen met een starterslening.
  • Voor mensen die van plan zijn om zelf te gaan bouwen.
  • Bij een echtscheiding.