Ben je al in het bezit van een woning, maar kom je een nieuwe woning tegen welke je graag wilt kopen? Dan moet je er soms snel bij zijn voordat deze woning al voor je neus wordt verkocht aan een ander. Je wilt graag de overwaarde van je oude woning gebruiken om de nieuwe woning te betalen die je tegen bent gekomen. Helaas lukt het lang niet altijd om je oude woning direct te kunnen verkopen. Om dit probleem snel op te lossen kan een overbruggingshypotheek uitkomst bieden. Op deze pagina vertellen we meer informatie over deze hypotheekvorm.

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek wordt ook weleens overbruggingskrediet genoemd. Deze hypotheek is een tijdelijke hypotheek en, zoals de naam al zegt, helpt het een bepaalde periode te overbruggen. Met een overbruggingshypotheek kun je de periode overbruggen die nodig is om de winst uit je huidige woning te halen. Op deze manier kun je direct profiteren van je winst en ben je in staat om de woning die je net tegen bent gekomen al te kopen. De hypotheek wordt dan ook pas afgelost wanneer jij je woning hebt verkocht. De winst uit de woning gebruik je in een keer om de hypotheek af te betalen.

De hoogte van het bedrag dat je via deze hypotheek uitgekeerd krijgt is gelijk aan de verwachte verkoopwaarde van je woning en daar wordt de hypotheekschuld vanaf gehaald. De maximale looptijd van deze hypotheekvorm is in de meeste gevallen een periode van 2 jaar. Per geldverstrekker zal de periode verschillen, maar het is overigens zo dat je deze hypotheek alleen af kunt sluiten bij de geldverstrekker waar je ook de hypotheek van de nieuwe woning zult laten lopen.

Lukt het niet om de woning op tijd te verkopen? Dan is het vaak mogelijk en noodzakelijk om de hypotheek nog te verlengen. Wanneer dat niet lukt dan blijf je nog zitten met de restschuld. Ditzelfde geldt wanneer de verkoop van de woning uiteindelijk lager is dan de verwachte verkoopsom.

Heb je al een geldverstrekker voor de nieuwe woning? Dan is het belangrijk om je goed te laten informeren over deze hypotheekvorm bij je nieuwe geldverstrekker. Heb je nog geen nieuwe geldverstrekker gevonden, maar weet je al wel dat je ook gebruik gaat maken van een overbruggingshypotheek? Dan is het een aanrader om bij verschillende banken een voorstel op te vragen waarbij de overbruggingshypotheek ook mee wordt genomen.

Kosten van de overbruggingshypotheek

Bij de overbruggingshypotheek hoef je tussentijds niet af te lossen. Pas wanneer de woning wordt verkocht dan wordt het volledige bedrag direct afgelost. De kosten van deze hypotheekvorm bestaan voornamelijk uit rente. Deze rente is in de meeste gevallen lager dan de rentes van andere hypotheekvormen. Ook is het een voordeel dat je bij deze hypotheekvorm gebruik kunt maken van hypotheekrenteaftrek, zolang de hypotheek wel is afgesloten op de hoofdwoning. Vergeet ten slotte niet de overige kosten mee te rekenen, zoals de notariskosten. Ook de afsluitkosten en de kosten voor een nieuw taxatierapport moeten niet worden vergeten bij het afsluiten van de overbruggingshypotheek. Omdat je woning wordt verkocht komen al deze kosten waar je in het verleden mee te maken hebt gehad ook weer tevoorschijn.