Heb je een huis gekocht met een hypotheek? Dan wordt er over deze hypotheek iedere maand hypotheekrente betaald. Deze hypotheekrente zijn voor jou extra kosten waar je iedere maand mee te maken krijgt. Wist je dat je deze rente van je inkomen af kunt halen aan het eind van het jaar? Het bedrag van de hypotheekrente is namelijk een aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Dit kan dus snel een leuk bedrag opleveren. Echter is dit niet alleen aan het einde van het jaar mogelijk om terug te vragen, maar kun je ook een maandelijkse aanvraag doen voor teruggaaf. Hoe dit werkt en geregeld moet worden? Hieronder is er meer over te lezen.

Hypotheekrenteaftrek aanvragen en voorwaarden

Voor het aanvragen van de hypotheekrenteaftrek kun je een verzoek doen bij de inkomstenbelasting aan het eind van het jaar. Dit gebeurt dus via de Belastingdienst en dit is zelfstandig aan te vragen. Daarnaast is het mogelijk om een maandelijkse teruggaaf te vragen als een voorschot. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden sommen we hieronder op:

  • Het is noodzakelijk dat er belasting wordt betaald. Indien er geen of onvoldoende belasting wordt betaald dan is er in feite ook geen bedrag waar de aftrek voor geldt.
  • Voor nieuwe hypotheken geldt sinds 2013 dat het niet om een aflossingsvrije hypotheek mag gaan.
  • De hypotheekrenteaftrek kan alleen worden toegepast bij een hypotheek die wordt gebruikt voor een woning die ook daadwerkelijk wordt gebruikt als eigen woning. Is er sprake van een hypotheek over een tweede huis? Dan is het niet mogelijk om deze hypotheekrente als aftrekpost te gebruiken.

Het is echter vaak een misverstand dat het totale bedrag van de hypotheekrente aftrekbaar is tijdens de inkomstenbelasting. Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe hoog het bedrag is dat aftrekbaar is. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de hoogte van het inkomen en het bijbehorende belastingtarief. Gevolgen van de bijleenregeling spelen ook een rol indien je eerder een andere woning hebt verkocht. Verder hangt het ook af van de hypotheekrente. Iedere maand zal de rente dalen doordat er een lagere hypotheekschuld overblijft. Het rentepercentage over de hypotheekschuld daalt daarbij dus ook.

Het is belangrijk om te onthouden dat de teruggave nooit hoger kan zijn dan het bedrag dat dat jaar aan belasting wordt betaald. Indien men veel vermogen heeft, maar een laag inkomen dan wordt er ook relatief weinig belasting betaald. Bij veel mensen die met pensioen gaan of die werkloos worden is dit het geval. Er wordt dan onterecht vanuit gegaan dat er nog een groot bedrag aan hypotheekrenteaftrek terug kan worden gevraagd.

Door digitaal de belastingaangifte te doen bij de Belastingdienst kun je direct opgeven dat je maandelijks een voorschot wilt ontvangen op de hypotheekrenteaftrek. Indien je hiervoor in aanmerking komt dan zorgt het per direct voor een verlaging van de maandlasten. Een voordeel aan het digitaal verrichten van de belastingaangifte is dat het programma je er mee zal helpen. Het wordt je zo gemakkelijk mogelijk gemaakt door aan te geven welke gegevens je hiervoor moet invullen. En lukt het niet dan kun je altijd telefonisch contact opnemen met de belastingdienst.