Hypotheekrente

Ben je op zoek naar een nieuwe woning en heb je daar een hypotheek voor nodig? Voor het afsluiten van een bepaalde hypotheek speelt de hypotheekrente een belangrijk onderdeel voor de keuze. De hypotheekrente is de rente die wordt gerekend over een hypothecaire lening. Per aanbieder van hypotheken verschilt de hoogte van de rente voor het afsluiten van een bepaalde hypotheek. De hoogte van de rente is afhankelijk van enkele zaken, waaronder de heersende rente, de rentevaste periode en zekerheden die door de geldverstrekker worden gegeven.

Voor het afsluiten van een hypotheek is het altijd verstandig om de hypotheekrente in de gaten te houden en de verschillende rentes met elkaar te vergelijken. Het vergelijken van de rentetarieven kan naast dat je op zoek bent naar een nieuwe woning ook wanneer je de huidige hypotheek wilt oversluiten naar de hypotheekverstrekker met de laagste rentestand. Ook wanneer je dus al een hypotheek hebt dan kan het gunstig zijn om over te stappen met je huidige hypotheek om op deze manier kosten te besparen. Op de website van hiephypotheek.nl vind je meer informatie over de verschillende hypotheekrentes en vind je snel een gepaste hypotheek met de beste rentestand.

Hypotheekrente vergelijken

Om ervoor te zorgen dat je maandlasten na het afsluiten van een hypotheek zo laag mogelijk blijven en zodat je zo min mogelijk rente betaalt voor de hypotheek is het belangrijk om de rentestanden regelmatig te controleren. Via deze website kun je snel, gemakkelijk en vrijblijvend de verschillende aanbieders, rentestanden en hypotheekrenten vergelijken. Door te zoeken op basis van de eigen wensen en behoeften heb je snel een hypotheek gevonden die bij jou past. Vervolgens is het mogelijk om online een hypotheekaanvraag te doen.

Wanneer je voor een hypotheek kiest dan is het belangrijk dat je niet alleen de koopsom van de woning meetelt, maar ook aan andere zaken denkt, zoals de koopakte, een verbouwing of nog andere bijkomende kosten. Het kan ook zo zijn dat je zelf een startkapitaal hebt om in te brengen. Belangrijk is om deze zaken goed in de gaten te houden, zodat je de beste rentes kunt vergelijken.

Berekening van de hypotheekrente

Om de hypotheekrente te bereken is het eerst nodig om de maximale hypotheek te berekenen. De hypotheekrente is het percentage dat wordt gerekend over het geleende bedrag. Hiervoor dient dus eerst de maximale hypotheek bekend te zijn. Via onze website is het mogelijk om de maximale hypotheek vrijblijvend te berekenen. Dit verschilt per persoon en is voor een groot deel afhankelijk van het toetsinkomen van de hypotheekaanvrager.

Let bij de berekening van de hypotheekrente ook op de rentevaste periode die op de betreffende hypotheek van toepassing is. De rentevaste periode is namelijk de periode dat je de rente moet betalen die staat wanneer de hypotheek ook wordt afgesloten. Wanneer de rentevaste periode eindigt dan dient er met de hypotheekverstrekker nieuwe afspraken te worden gemaakt over de rente. Het kan dan zijn dat de rente hoger of juist lager komt te liggen. In de meeste gevallen is het zo dat bij het afsluiten van een hypotheek de rente hoger ligt wanneer de rentevaste periode ook langer is.