Hypotheek Oversluiten

Precies nu liggen er kansen voor bestaande huizenbezitters. Nu staat de rente laag en de meeste hypotheken worden afgesloten met een rentevast periode van 10 jaar. Met ongeveer 1 a 2 jaar nog in het vooruitzicht, zijn er nu flinke besparingen mogelijk. Als u rond 2006 t/m 2008 een rente vast periode hebt afgesproken voor 10 jaar vast, dan zit u momenteel rond de 6% rente. Afhankelijk van de hoogte van de hypotheek, kunt u meer dan honderden euros per maand besparen. Momenteel staat de rente gemiddeld rond de 2,75% voor een nieuwe periode van 10 jaar.

Hoeveel exact hangt van veel factoren af en daarom gaan we graag vrijblijvend in gesprek met u.

besparing

Wanneer is het slim om uw hypotheek over te sluiten?

Voor veel mensen is de voornaamste reden om over te sluiten naar een andere hypotheek, omdat zij bij een andere bank financieel gezien voordeliger uit zijn. Indien het rentepercentrage bij een andere bank gunstiger uitvalt dan kan dat soms veel geld in de maand besparen. Bij het oversluiten van uw hypotheek wordt de huidige hypotheek meegenomen naar de nieuwe geldverstrekker. Er zijn een aantal situaties waarin dit interessant kan zijn. Deze sommen we hieronder op:

  • Wanneer de hypotheekrente daalt
  • Wanneer u uw woning wilt verbouwen
  • Wanneer uw woning overwaarde heeft

Het is belangrijk dat u er rekening mee houdt dat het oversluiten van de hypotheek niet kosteloos is. Hieronder leest u meer over de kosten die dit met zich meebrengt.

Met welke kosten krijg ik te maken bij het oversluiten van de hypotheek?

Bij het oversluiten van een hypotheek krijgt u te maken met een boete. Dit wordt ook wel de boeterente genoemd. De boeterente is het bedrag dat betaald dient te worden aan de geldverstrekker waar u op dit moment de hypotheek bij heeft lopen. De hoogte van deze boeterente is afhankelijk van een aantal zaken. Het hangt o.a. af van de resterende looptijd van de hypotheek, de hoogte van de rente die bij nieuwe hypotheken wordt gehanteerd, de rente die u momenteel betaalt en eventuele overige kosten. Bij de huidige geldverstrekker is het mogelijk om de hoogte van de boeterente vrijblijvend op te vragen. Op deze manier kunt u kijken of het in uw situatie interessant is om voor een andere hypotheek met een lagere rente te kiezen.

Het is wel belangrijk om erop te letten dat er naast de boeterente nog andere kosten een rol zullen spelen. Bij het oversluiten van een nieuwe hypotheek is het namelijk verplicht om weer een nieuw taxatierapport te laten maken. Ook is het nodig om een nieuwe hypotheekakte op te maken bij de notaris. Vergeet deze kosten dus niet bij de boeterente op te tellen!

Aflossingsvrije of spaarhypotheek

Sinds 2011 geldt er bij een aflossingsvrije hypotheek dat het bedrag wat u meeneemt niet hoger mag zijn dan 50 procent van de marktwaarde van uw woning. Ook indien u voorheen een hoger aflossingsvrij deel had. Het is verstandig om dit bij de huidige geldverstrekker te informeren, want er zijn ook geldvestrekkers die meer ruimte kunnen bieden.

Ook bij een spaarhypotheek is het in veel gevallen minder interessant om over te stappen bij een lagere hypotheekrente. In de meeste gevallen zorgt dit bij een spaarhypotheek namelijk voor een hogere verzekeringspremie. De maandlasten worden in veel gevallen juist hoger. In het geval van een spaarhypotheek is het belangrijk om eerst goed met de geldverstrekker te overleggen.

Bereken uw voordeel

Bent u van plan om de huidige hypotheek over te sluiten of bent u nieuwsgierig of het interessant is voor u? Maak dan gebruik van onze tool om uw besparing uit te rekenen. U kunt vrijblijvend en kosteloos gebruik maken van de tool.

BEDRIJFSGEGEVENS:

Hiephypotheek is een onderdeel van:

Nicole Majoor Financieel Advies

KvK: 60177373
AFM: 12044185

Direct een afspraak maken of advies inwinnen bel met 036-7820919

Volg ons op:

facebook

Breng een klant aan

LAATSTE NIEUWS:

Wat is een inboedelverzekering?

Veel dingen die zich in het huis of appartement bevinden hebben een hoge waarde. Maar wat als je spullen beschadigd of gestolen worden? In dergelijke gevallen betaalt de inboedelverzekering. Het beschermt je inventaris tegen materiële schade en de daaruit...

Lees meer

Onderhandeltips huis kopen

Het zoeken naar een geschikte woning voor jezelf of samen met een partner kan soms een lange zoektocht zijn. Zeker wanneer je dit helemaal zelf wilt regelen. Door het zelfstandig te regelen bespaar je op de kosten van een aankoopmakelaar. Wanneer je na een lange...

Lees meer