Hypotheek berekenen

Wil je je maximale hypotheek berekenen? Dan zijn er een aantal componenten belangrijk waarmee rekening wordt gehouden om jouw bedrag te berekenen voor de maximale hypotheek. Het belangrijkste begrip is het toetsinkomen. Met het toetsinkomen kan het feitelijke hypotheekbedrag worden uitgerekend door hypotheekbanken. Om het toetsinkomen te berekenen worden er enkele stappen doorlopen. Dit kan per geldverstrekker verschillen, waardoor deze bedragen ook per geldverstrekker uiteen kunnen lopen. In de meeste gevallen wordt het toetsinkomen berekend door het salaris per maand, het vakantiegeld, overwerk en andere inkomsten bij elkaar op te tellen. Onderdelen als overwerk en provisies worden niet altijd meegerekend.

Maximale hypotheek berekenen

Door jouw maximale hypotheek te berekenen kan je erachter komen of jouw droomhuis werkelijkheid zal worden. Ook wanneer je niet van plan bent om een nieuwe woning te kopen dan is het handig om het bedrag te weten dat mogelijk is om te lenen. Op deze manier ontdek je wat je maandlasten zullen zijn.

De maximale hypotheek voor mensen in loondienst wordt berekend aan de hand van het inkomen van de werkgeversverklaring. Ook voor zzp’ers is het mogelijk om de maximale hypotheek te berekenen. Deze worden door de hypotheekbanken berekend aan de hand van de jaarcijfers. Voor mensen die binnen een relatief korte periode met pensioen gaan wordt er ook gekeken naar het huidige inkomen en het verloop van het toekomstige inkomen. Tot slot is het mogelijk om samen met jouw partner een hypotheek af te sluiten. Wanneer jullie allebei beschikken over een inkomen dan worden beide inkomens meegenomen om het maximaal te lenen bedrag te berekenen.

Netto maandlasten berekenen

Bij het afsluiten van een hypotheek is het belangrijk dat je exact weet wat de netto maandlasten voor de af te sluiten hypotheek zullen zijn. Op deze manier weet je precies hoeveel geld je aan het eind van iedere maand overhoudt en of deze hypotheek interessant is. De netto maandlasten kunnen per soort hypotheek en hypotheekbank verschillen. Deze zijn mede afhankelijk van tussentijds aflossen en/of het opbouwen van kapitaal.

Bij het afsluiten van een annuïteitenhypotheek zullen de netto lasten naar verloop van tijd gaan stijgen. Dat komt doordat er tussentijds wordt afgelost en de hypotheekrenteaftrek daardoor minder wordt. Bij een lineaire hypotheek worden de netto lasten daarentegen naar verloop van tijd steeds lager. Dit komt doordat er tussentijds wordt afgelost en je daardoor minder rente hoeft te betalen. Voor het berekenen van de exacte maandlasten wordt er geadviseerd om advies op te vragen met een deskundige. Een deskundige kan met alle factoren in jouw situatie rekening houden.

Gratis advies bij hypotheek berekenen

Voor het berekenen van de maximale hypotheek en de maandlasten zijn er verschillende tools beschikbaar. Op onze website kun jij de hypotheek en de lasten berekenen. Dit doe je door de gevraagde gegevens in te vullen. Vervolgens krijg jij kosteloos de informatie uit de opgegeven informatie. Naast dat dit kosteloos is kun je hier ook vrijblijvend gebruik van maken. Voor nog meer informatie is het mogelijk om contact op te nemen met een onafhankelijke intermediair. Een intermediair werkt samen met verschillende aanbieders van hypotheken en kan daarom in veel gevallen een beter advies geven.

Hypotheek oversluiten

Heb je op het moment al een hypotheek lopen, maar wil je de huidige hypotheek oversluiten? Dat kan interessant zijn wegens een gunstigere rentestand of je wilt een hypotheek die beter bij je persoonlijke situatie past. In dat geval zitten er vaak kosten aan verbonden, zoals de boeterente. De mogelijkheden voor het oversluiten van een hypotheek is afhankelijk van verschillende zaken, zoals het soort hypotheek, de duur van de hypotheek en meer. Lees op de volgende pagina meer informatie over een hypotheek oversluiten.

Starters of ondernemershypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek zitten er verschillen in de mogelijkheden voor starters en voor ondernemers. Bij ondernemershypotheken zijn de hoogte van de hypotheek en de maandlasten afhankelijk van de jaarcijfers van de onderneming. Voor starters zijn de mogelijkheden afhankelijk van het toetsinkomen en of er samen met een partner een hypotheek wordt afgesloten. De mogelijkheden voor het oversluiten van een hypotheek dienen te worden overlegd met een adviseur.