Je loopt al een tijdje verschillende huizenwebsites op het internet af te speuren en bent al verscheidene leuke huizen tegengekomen. Nadat je de leukste huizen hebt gekozen wordt het tijd om een aantal te gaan bezichtigen. Tijdens het bezichtigen van een woning gaat het er niet alleen om dat je even snel een kijkje neemt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de juiste vragen te stellen aan de verkoper en/of aan de verkoopmakelaar. Hieronder geven we tips die handig van pas kunnen komen bij het bezichtigen van een woning.

Tips tijdens het bezichtigen van een woning

Voordat je een woning gaat bezichtigen is het belangrijk dat je duidelijk in kaart hebt gebracht waar de woning voor jou en je partner aan moet voldoen. Schrijf desnoods alle punten op, zodat je zeker weet dat je niks over het hoofd ziet. Het is ook mogelijk om iemand mee te nemen wanneer je het huis gaat bezichtigen.

Bij het bezichtigen van de woning is het aan te raden om overdag te gaan. Bij daglicht krijg je namelijk een beter beeld van de woning, zoals de lichtinval, schimmels, breuken e.d. Daarnaast is het belangrijk om goed te letten op het gevoel dat je hebt wanneer je het huis binnenkomt. Voel jij je direct thuis in de woning waar je binnenkomt lopen? Het is belangrijk om op verschillende zaken te letten die makelaars doen om jou zo snel mogelijk op je gemak te laten voelen. Zo zal er in de meeste gevallen een bloemetje op tafel staan en zijn er al andere zaken voorbereid.

Eenmaal binnen is het belangrijk dat je op je eigen gemak rondkijkt. De verkoopmakelaar zal zijn of haar best doen om je zoveel mogelijk van het huis te laten zien, maar het is belangrijk dat je zelf op de plekken kijkt waar je wilt kijken. Aarzel dus geen moment om even een kijkje te nemen in de kelder of klim de zolder op. Heb je een rondje door het huis gemaakt? Dan kun je nog een rondje maken. Tijdens het tweede rondje door het huis kun je namelijk goed letten op details in de woning. Let hierbij op zaken al de afwerking van de deuren en ramen etc.

Verder is het belangrijk om kritische vragen te stellen aan de verkoopmakelaar. Stel van tevoren belangrijke vragen op die je wilt stellen. Zo kun je vragen stellen over de staat van de fundering en of er vochtplekken en schimmels in huis zijn te vinden. De makelaar is namelijk verplicht om een eerlijk antwoord op deze vragen te geven. Bij twijfel over de staat van een woning is het mogelijk om een bouwkeuring te geven aan de woning.

Tot slot is het belangrijk om ook de buitenkant en de omgeving van de woning te controleren. Loop een aantal rondjes om het huis en bekijk het onderhoud en de afwerking hier goed. Indien de buitenkant van de woning er goed uitziet is het tijd om de omgeving te verkennen. Loop hierbij op je dode gemakje eens een paar straten door de buurt. Is deze buurt veilig voor je kinderen? Zijn er winkels in de buurt? Is er een school dichtbij? Kun je je auto ergens kwijt?