Ben je benieuwd hoeveel je kunt lenen voor de aankoop van een nieuwe woning? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Dit kan je doen door de maximale hypotheek te berekenen. Door de maximale hypotheek te berekenen kom je er ook snel achter wat de kosten per maand zullen worden. Dit geeft je een goede voorbereiding en wanneer je weet hoeveel hypotheek je kunt krijgen ga je ook beter het gesprek in met de geldverstrekker. Wanneer je weet hoeveel hypotheek je kunt krijgen dan weet je ook beter welke huizen wel mogelijk zijn om te kopen en welke huizen niet mogelijk zijn.

Verschillende situaties voor de maximale hypotheek

Het bedrag hoeveel je kunt lenen hangt van verschillende situaties af. Heb je een vast contract dan wordt er gekeken naar je salaris om te kijken hoeveel je kunt lenen. Heb je nog geen vast contract en wil je een hypotheek afsluiten? Dan kun je d.m.v. een startershypotheek of andere mogelijkheden alsnog een hypotheek krijgen.

Verder kan het zijn dat je een zelfstandig ondernemer bent. De hoogte van de hypotheek hangt in dat geval af van het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar. Het kan zijn dat het inkomen van het laatste jaar lager is dan het gemiddelde. In dit geval wordt dit laatste inkomen genomen om te bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

Net als bij zelfstandig ondernemers wordt er bij flexwerkers uitgegaan van het inkomen van de afgelopen 3 jaar om de hoogte van de hypotheek te berekenen. Er dient gebruik te worden gemaakt van de gegevens die ook bekend zijn bij de belastingdienst. Tot slot is ditzelfde het geval bij mensen die een uitkering ontvangen.

Een tweede hypotheek afsluiten?

Wil je naast je huidige hypotheek nog een twee hypotheek afsluiten? Dat kan bijvoorbeeld wanneer je een verbouwing in huis wilt doen of wanneer je een tweede woning wilt kopen. Dat is mogelijk, maar dit is vaak wel moeilijker dan de eerste hypotheek. Dat komt doordat de bank ook meer risico loopt bij een tweede hypotheek. Het kan zijn dat je woning gedwongen verkocht moet worden. Indien de woning gedwongen verkocht moet worden dan heeft de woning van de eerste hypotheek altijd voorrang. Daarom is het voor de geldverstrekker van de tweede hypotheek altijd een groot risico om een hypotheek uit te keren aan iemand die al een hypotheek heeft. Dit zorgt er ook voor dat de tweede hypotheek een hogere rente heeft.

Gratis advies

Voor meer informatie om precies te weten hoeveel je maximaal kunt lenen van de hypotheek wordt het aangeraden om een intakegesprek te nemen bij de bank of bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Een bank kan je direct verder informeren over alle mogelijkheden van de betreffende bank. Een onafhankelijk adviseur heeft als voordeel dat er direct producten van verschillende geldverstrekkers worden vergeleken.