Wanneer je een vast contract hebt dan heb je meer zekerheid voor de lange termijn dat je bent voorzien van een financieel inkomen. Deze zekerheid is voor banken ook erg belangrijk om jou een hypotheek uit te keren. Banken hebben daarmee meer zekerheid en veiligheid dat jij in staat bent om de hypotheekschuld af te lossen. Indien iemand geen vast contract heeft dan wordt er vaak vanuit gegaan dat er weinig tot geen mogelijkheden zijn om een hypotheek te verkrijgen. Echter zijn er wel degelijk mogelijkheden voor het verkrijgen van een hypotheek zonder vast contract. Hieronder benoemen we de mogelijkheden en waar je op dient te letten.

Hypotheek met een tijdelijk contract

Ben je op dit moment wel aan het werk en heb je een contract voor een bepaalde tijd? Dan is het mogelijk om bij je bedrijf een intentieverklaring aan te vragen. De intentieverklaring dien je aan je baas te vragen. Wat deze verklaring in feite zegt is dat het bedrijf jou een vast contract zal geven bij de volgende contractverlenging indien je zo blijft functioneren zoals je op dit moment doet en dat de omstandigheden in het bedrijf ook niet verslechteren. Met deze intentieverklaring kan een bank jou alsnog een hypotheek uitkeren. Vervolgens wordt er gekeken naar je inkomen die je op dit moment hebt voor het uitkeren van de hypotheek.

Heb jij een ander contract, zoals een nul-urencontract, een oproepcontract, seizoenswerk of een ander soort contract? In dat geval zal de geldverstrekker kijken naar je gemiddelde inkomen uit de afgelopen 3 jaar. Dit gemiddelde wordt genomen bij het bepalen van de hypotheek. Indien het inkomen van het laatste jaar lager is dan het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar dan wordt deze genomen als je inkomen.

Ben je pas net begonnen met werken? Dan zijn er ook mogelijkheden d.m.v. een startershypotheek. Starters verdienen aan het begin in de meeste gevallen altijd minder geld. Naarmate een werkkracht langer in dienst is zal hij of zij ook meer gaan verdienen. Daarom zijn hier voor starters verschillende regelingen voor gemaakt, zodat zij alsnog een hypotheek kunnen krijgen. Klik hier om meer te lezen over de startershypotheek. Het is mogelijk om zelfstandig en vrijblijvend direct een berekening te maken om de maximale hypotheek voor starters te berekenen.

Ben je een zelfstandig ondernemer en heb je een eigen bedrijf? Ook dan heb je geen vast contract en kan het in sommige gevallen lastig zijn om een hypotheek aan te vragen. Je hebt namelijk vaak geen stabiel inkomen. Toch is het voor ondernemers wel mogelijk om een hypotheek aan te vragen. Vaak wordt het inkomen van een ondernemer bepaald door te kijken naar het gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaren. Meer informatie over hypotheken voor ondernemers lees je hier.

Perspectiefverklaring

Ben jij werkzaam via een uitzendbureau? Via enkele uitzendbureaus in Nederland is het mogelijk om een perspectiefverklaring aan te vragen. Deze perspectiefverklaring zal vervolgens ook meewegen bij het verkrijgen van een hypotheek. Een perspectiefverklaring wordt uitgegeven wanneer er uit onderzoek blijkt dat jij in staat bent om voldoende te werken om een stabiel inkomen te genereren. Deze verklaring geeft je een extra duw in de rug en kan erg handig zijn om toch nog een hypotheek te krijgen zonder dat je een vast contract hebt.