Ben je al een tijdje aan het zoeken naar een leuke woning en wil je hiervoor een hypotheek afsluiten? Bij het afsluiten van een hypotheek wordt het echter steeds belangrijker om zelf eigen geld in te brengen. Dit betekent dus een einde aan het spaargeld waar je zo’n lange tijd je best voor hebt gedaan om je bankrekening te vullen. Met eigen geld inbrengen voor de hypotheek wordt er namelijk ook daadwerkelijk bedoeld dat je geld inbrengt dat je zelf bezit. Het gaat hierbij niet om geleend geld, ook niet wanneer je van vrienden of je ouders leent. Een schenking van bijvoorbeeld je ouders geldt wel als het inbrengen van eigen geld. Hieronder lees je waarom het nodig is om eigen geld in te brengen.

Hoogte van de hypotheek

Wanneer je een hypotheek aanvraagt dan wordt eerst de maximale hypotheek berekend. Het bedrag van de maximale hypotheek hangt bijvoorbeeld niet alleen af van je inkomen, maar ook van de waarde van de woning die je wilt kopen. De maximale hypotheek mag namelijk maximaal 101 procent van de waarde van de woning zijn. Echter komen hier nog meer kosten bovenop, waaronder de notariskosten. In veel gevallen ben je dus al snel 104 procent van de woningwaarde aan kosten kwijt. In dit geval zal je dus zelf in staat moeten zijn om dit overige bedrag neer te leggen door het inbrengen van eigen geld.

Voordelen van eigen geld inbrengen bij de hypotheek

Heb je op het moment nog voldoende spaargeld over om meer eigen geld in te brengen? Dan kun je dit ook gebruiken voor het inbrengen van eigen geld in de hypotheek. Het inbrengen van meer geld heeft enkele voordelen. Deze sommen we hieronder op:

  • De hypotheekrente is voor een groot deel afhankelijk van de verhouding tussen de woningwaarde en de hypotheeksom. Wanneer er dus een lagere hypotheek wordt afgesloten in verhouding met de woning dan krijg je ook te maken met een lagere hypotheekrente. Hierdoor zullen uiteindelijk de maandlasten dalen en ben je gunstiger uit door het inbrengen van meer geld.
  • Ben jij in het bezit van veel spaargeld? Dan betaal je hier vermogensrendementsheffing over. Wanneer je je eigen spaargeld gebruikt voor het aankopen van je nieuwe woning dan hoef je over dit geld geen vermogensrendement meer te betalen. Hierbij is het wel belangrijk om te controleren of je niet meer ontvangt over het spaargeld dan de besparing die je behaalt door het geld in de woning te steken.
  • Door het inbrengen van eigen geld kan het ook zijn dat je droomhuis toch werkelijkheid wordt. In sommige gevallen heb je aan je maximale hypotheek nog onvoldoende budget om het huis te kopen welke je graag wilt hebben. Door het inbrengen van eigen geld kun je wellicht wel aan het benodigde bedrag komen.
  • Wanneer je in de toekomst van plan bent om de woning weer te verkopen, maar de hypotheek nog niet hebt afbetaald dan kom je te zitten met een restschuld. Door aan het begin meer eigen geld in te brengen is de hypotheekschuld lager en heb je een kleinere kans op een restschuld.

Nadelen aan het inbrengen van eigen geld

Er zitten ook enkele nadelen aan die we hieronder opsommen:

  • Door meer eigen geld in te brengen kun je juist weer minder gebruik maken van aftrekposten, zoals de hypotheekrenteaftrek. Omdat je uiteindelijk minder hypotheekrente gaat betalen is er ook een lager bedrag om van je inkomen af te halen tijdens de belastingaangifte.
  • Je spaarpot gaat sneller leeg. Kom je uiteindelijk toch voor onverwachte kosten te staan? Dan heb je de kans dat je hier alsnog geld voor moet lenen.